Rejsebeskrivelse

Rejsebeskrivelse

Du kender måske rejsegenren fra H.C. Andersen eller Lawrence Sterne.

En rejsebeskrivelse i moderne forstand behøver ikke nødvendigvis kræve en dyr rejse til udlandet. En tur med bybussen eller metroen kan danne en glimrende ramme om en kort rejsefortælling – som samtidig er en fantastisk øvelse i at observere og blive opmærksom på din litterære “stemme”. Derudover er øvelsen meget overskuelig at få ind i en travl hverdag, især hvis du alligevel tager kollektiv transport.

Sådan skriver du en rejsebeskrivelse

Hav dit udstyr klar, dvt. en notesbog og noget at skrive med eller en smartphone/tablet/computer. Sæt dig et sted i bussen (eller toget), hvor du kan sidde nogenlunde uforstyrret.

Din skrivning starter, når rejsen starter. Det kan være helt nøgterne observationer af de mennesker, der går ind og ud af bussen; hvordan de ser ud, hvilke sæder de sætter sig på, hvilke samtaler de har med hinanden eller i deres telefoner, hvad de har med af bagage. Måske er der en person, der særligt tiltrækker sig din opmærksomhed. Så er det ham/hende, du skriver om, indtil den opmærksomhed drages af noget andet.

Det kan være, du helt automatisk danner billeder og forestillinger, mens du skriver. Hvis det sker, kan du bare skrive dem ned, men lad endelig være med at forcere dem frem. Pointen med øvelsen er ikke at finde på, men at beskrive.

Hvis du synes, din skrivning får automatskriftagtigt præg, så byd det velkommen. Hvis du ikke synes, der er den store sammenhæng i det skrevne, så fortvivl ikke. Mens du skriver, skal ikke bekymre sig om helheden, men bare lade observationerne og ordene flyde. Det er rejsens start- og slutpunkt samt rummet i bussen, der danner rammen om din tekst.

Efterbehandling af din tekst

Når du kommer hjem (og har tid) er det en spændende opgave at renskrive og redigere din tekst.

Selv om din tekst (formentlig) ikke følger en klassisk berettermodel med begyndelse, midte og slutning, spændingskurve osv. har den en naturlig begyndelse og afslutning pga. rejsens udstrækning. Du kan med andre ord lægge plot, karakteropbygning og andre klassiske fortælledyder på hylden for en stund og bare fokusere på at finpudse det lille “slice of life”, som din tekst er.

Ofte vil du opdage interessante sammenhænge og finurligheder, som du slet ikke havde tid til at tænke over, mens du skrev. Du vil formentlig også opdage, at selv om ordene beskriver andre mennesker, er det din egen fortællerstemme, der er omdrejningspunktet.

Alternativer til rejsebeskrivelsen

Hvis du ikke tager kollektiv transport, kan du alternativt sætte dig et sted, hvor der kommer mange mennesker, f.eks. på en banegård, i et indkøbscenter, på en café eller lign. Disse steder giver dig også mulighed for at observere og beskrive – men du mister den tidsmæssige ramme, som rejsen gav dig, og som kan bringe utroligt meget ro og fokus ind i din skrivning. Derfor vil jeg klart anbefale, at du prøver at hoppe på bussen eller toget, hvis du kan.

Hvis det slet ikke er dig at lave rejsebeskrivelser, kan du i stedet prøve nogle af mine andre råd til, hvordan du får mere skrivning ind i en travl hverdag.

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *