At skrive dagbog er en oplagt måde at få skrivning ind i hverdagen, samtidig med at du reflekterer over din dag og dokumenterer dit liv.
Dagbogsskrivning kan sammenlignes lidt med dagsdigte uden den lyriske ramme. Dagbogsskrivning kan også tage form af automatskrift, hvor du skriver løs og på den måde “tømmer hovedet”.
Der findes mange måder at gribe dagbogsskrivningen an på. Hvis du er nysgerrig på dette, kan jeg anbefale bogen Skriveterapi – din guide til personlig vækst af Annette Aggerbeck.
Taknemmelighedsdagbog
En taknemmelighedsdagbog er et – ofte kort – dagbogsformat, hvor du fokuserer din skrivning om ting, du er taknemmelig for. Det er en måde at hjælpe dig selv til at fokusere på det gode, der sker dig.
Ved at skrive hver dag, bliver du tvunget til også at finde umiddelbart “ubetydelige” ting at være taknemmelig over. Det kan være at regnen stoppede, at du fik tømt opvaskemaskinen, selv om du ikke gad, eller at du fik sagt fra over for din kollega på en ordentlig måde.
Jeg er selv ret begejstret for taknemmelighedsvinklen. Men savner du variation, kan du prøve med andre vinkler, f.eks. ting der har undret dig, ting der har gjort dig håbefuld, ting der har fået dig til at tænke… osv.
Du behøver ikke skrive mere end nogle få linjer om dagen.
Den terapeutiske værdi
Dagbogsskrivning har som regel en vis terapeutisk værdi – og det er for mig at se også sådan, du bør gå til din dagbog. Litterære ambitioner og tanker om, at dagbogen skal læses af andre end dig selv, kan på sigt være dræbende for din skrivelyst og dit flow. Det betyder ikke, at der ikke kan dukke spændende formuleringer op eller refleksioner, som du kan bruge i andre skrivesammenhænge. Men det skal i så fald ske naturligt og ikke være noget, du prøver at forcere frem.
Udfordring: Syv dages dagbog
Hvis du har brug for et skub til at komme i gang med dagbogsskrivningen, er her syv konkrete øvelser til dig. Du kan bruge dem som en syvdages-udfordring, eller du kan afprøve hver type i det antal dage, der giver mest mening for dig.
- Mandag: Skriv “klassisk” dagbog, hvor du starter med “Kære dagbog” og så fortæller om din dag.
- Tirsdag: Skriv dagbog som automatskrift
- Onsdag: Skriv taknemmelighedsdagbog
- Torsdag: Skriv dagbog i form af et brev til én du holder af (uden at sende det)
- Fredag: Skriv et dagsdigt om din dag
- Lørdag: Find en sang, som kunne være et “soundtrack” til netop denne dag. Skriv, hvorfor.
- Søndag: Skriv dagbog to gange: Om morgenen, hvor du reflekterer over, hvad du håber at få ud af dagen, og lige før du går i seng med fokus på, hvordan dagen så er gået.
Skriv en kommentar