Image by Лариса Мозговая from Pixabay

Automatskrift

Automatskrift. Hurtigskrivning. Tænkeskrivning. Kært barn har mange navne.

Måske du allerede har prøvet denne metode, som bruges af såvel garvede forfattere som tekstforfattere og skolelærere.

Det er ikke tilfældigt.

Automatskrift er nemlig meget potent og kan virkelig være en life saver, når du er gået i stå med din skrivning, eller hvis du ønsker at have en fast daglig skriveøvelse, som virkelig sprøjter tekst ud.

Øvelsen er meget enkel:

  1. Sæt et ur på f.eks. 10 minutter. Senere kan du eksperimentere med mere eller mindre tid, men 10 minutter er et godt sted at starte.
  2. Skriv alt hvad der falder dig ind uden at holde pause, uden at læse, hvad du skriver, og uden at bekymre dig om stavning, grammatik osv. Hold dig endelig ikke tilbage; der er ikke andre end dig, der skal læse teksten bagefter. Hvis du ikke ved, hvad du skal skrive, skriver du dét (“jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive, jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive”) indtil du kommer til at tænke på noget andet.
  3. Når uret ringer, stopper du og læser, hvad du har skrevet.

Formålet med automatskrift

Og hvad er fidusen så?

Når du har en skriveblokering, er det intet mindre end fabelagtigt at se, hvor meget du faktisk er i stand til at producere på ganske kort tid. Sådan er det i hvert fald for mig – og for mange, jeg har talt med:

“Pyha! Så kan jeg altså godt.”

Eller:

“Wow! Kan jeg virkelig skrive så meget?”

Det er i sig selv motiverende og giver god energi. Hvem ved: Det kan være, det bare var det, du manglede for at komme videre.

Du kan selvfølgelig også være heldig, at automatskriften indeholder sekvenser, som du kan bruge i din tekst. For mig sker det sjældent, men det sker. Måske bare en idé, en sjov formulering eller et pudsigt billede.

Terapeutisk skrivning

Som regel gør øvelsen noget dog helt andet og meget mere terapeutisk:

Ved at skrive uden at tænke kan du slippe tøjlerne og give rum til de tanker og følelser, der trænger sig på i dit liv lige nu.

Måske stresser du over en kommende MUS-samtale. At du har fået sagt noget dumt til en veninde. At du skal huske at købe toiletpapir, mens det er på tilbud…

Når tankerne bliver skrevet ned, er det lidt som at frigive diskplads i din hjerne. Nu ved du, at de her tanker står her, og så kan du altid vende tilbage til dem på et mere passende tidspunkt. Lidt som en tanke-to-do-liste.

Herefter vil du formentlig opleve, at det er blevet nemmere at komme videre med din skrivning.

TIP: Automatskrift kan sagtens skrives i hånden. Vær dog indstillet på, at du ikke får skrevet lige så meget tekst, som hvis du bruger computer eller skrivemaskine.

Du kan finde flere skriveøvelser, som kan løsne op for din skriveblokering eller øvelser til at få mere skrivning ind i din hverdag.

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *