Image by Michael Schwarzenberger from Pixabay

Fokuseret automatskrift (Beat the block #2 )

Dette trick er en variant af automatskrift.

Princippet er det samme: Sæt et ur på 10 minutter, skriv løs uden at tænke for meget og afslut med at læse, hvad du har skrevet.

I stedet for at skrive helt frit, som man gør i den oprindelige øvelse, fokuserer du i stedet på dét problem, du baksede med i din tekst, da du gik i stå.

Hvis du undervejs kommer til at drive væk og skrive om andre ting, er det helt i orden. Så er det nok, fordi det er noget, der fylder. Men prøv, om du kan komme tilbage til fokus (evt. i en ny omgang automatskrift).

Jeg vil gerne vise dig et autentisk eksempel på fokuseret automatskrift fra min egen skriveproces.

Jeg var i gang med et manuskript til en børnebog, hvor kapitlerne skiftevis blev skrevet fra karaktererne Anton og Najas synsvinkler. Jeg var begejstret for idéen med synsvinklerne i starten, men mistede pusten undervejs. I begyndelsen skrev jeg på en gammeldags skrivemaskine, som jeg har døbt “Røde Dora”.

Jeg sidder fast. Røde Dora har stået stille i måneder. Nu har jeg nået punktet, hvor jeg ikke kan skrive på grund af skrivemaskinen. Den er for omstændelig. Larmer. At tage den ned fra hylden virker som en rejse. Og jeg siger til mig selv, at det er for meget, at det må blive i mrogen, en anden dag. Bare ikke lige i dag. Der er for meget i vejen. Græsset der skal slås. Hønsene der skal fodres. Eller træthed. Jeg er så træt.
Men sagen er den, at Anton og Naja banker på. Især Anton. Den lidt forsagte dreng, som ikke rigtigt kan navigere i pigernes interesse, og som egentlig helst bare vil spille fodbold nede i gården med sin nye ven Aske. Måske det er Anton, jeg skal tage fat i, udfolde. Det er hans kapitler, der er de mest interessante. 

Rikke Lind

Kan du se, hvordan mine tanker går fra frustration til erkendelse?

Eksemplet førte til, at jeg gentænkte hele konceptet med synsvinklerne, og det fungerede meget bedre. Jeg gik også over til at skrive på computer.

Der er ingen garanti for, at fokuseret automatskrift fører til løsninger. Nogle gange bliver det bare en opremsning af frustrationer. Men det er også okay. Så har du fået dem ud – og så kan det være, du kan bruge et af de andre tricks til at komme videre.


Har du prøvet dette trick?

Brug gerne kommentarfeltet til at dele dine erfaringer.

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *