Dette indlæg handler om tre skriveøvelser Jeg husker, Jeg beder og Jeg takker, der alle bygger på samme princip om en gentagelsesfigur: Nogle indledende ord gentages i starten af hver sætning og danner en en slags ramme om teksten.
Øvelserne kan have terapeutisk karakter, og du skal være forberedt på, at du kan komme til at kradse i gamle sår.
Derfor er det en god idé at lave øvelserne, når du ved, at svigerfamilien ikke kommer om tyve minutter, eller børnene om lidt vil storme ind for at vise dig en tegning – hvilket selvfølgelig kræver sin egen kærlige opmærksomhed.
Jeg husker
Skriveøvelsen Jeg husker bliver brugt flittigt på flere skrivekurser – og med god grund.
Øvelsen er et rip-off fra Joe Brainards bog Jeg kan huske (original titel: I remember).
I bogen starter alle sætninger med ordene “Jeg kan huske”.
Det giver en helt særlig rytme og monotoni, som man som læser gynger med på, når fortælleren deler små observationer og tørre konstateringer side om side med dybt personlige erfaringer.
I skriveøvelsen gør du det samme.
Der er ingen krav til, hvor store eller små ting, du må skrive om. Der er heller ingen regler for længden på de enkelte sætninger. Lidt som i automatskrift skal du bare lade fingrene (eller pennen) løbe, blot du husker at starte hver ny sætning med ordene “Jeg kan huske”.
Lad dig endelig ikke begrænse. Der er ikke nødvendigvis andre end dig, der skal læse teksten.
Jeg beder og takker
Gentagelsesprincippet arbejder den danske forfatter Helle S. Søtrup også med i flere af sine bøger. Det er i øvrigt et meget anbefalelsesværdigt forfatterskab.
Hun bruger bl.a. gentagelsen “Jeg beder for…” og “Tak…”
Som skriveøvelse er reglerne igen simple: Der er ikke noget for stort eller for småt at skrive om – og du behøver ikke vise teksten til nogen. Du skal bare lade skriften flyde.
Nogle vil måske mene, at disse øvelser klinger mere positivt end det neutrale “jeg husker”, og at den følelsesmæssige risiko derfor ikke er så stor.
Det behøver på ingen måde være tilfældet.
Så igen: Sørg for at have tid og ro omkring dig, når du laver dem.
Slå dig løs
Hvem siger, du skal begrænse dig til mine forslag?
Slå dig endelig løs med andre gentagelsesfigurer og læg mærke til, om indholdet ændrer karakter.
Skriv en kommentar