Brug bilturen

Brug bilturen: Fire øvelser, du kan lave i hovedet

Er du også typen, der ærgrer dig over en lang bilkøretur, fordi du faktisk hellere ville have brugt tiden på at skrive?

Brug bilturen – eller andre situationer med ventetid, hvor du ikke kan skrive – til at snige lidt indre ordgymnastik ind.

1. Skibet er ladet med: Bogstaver og ordklasser

Kan du huske den gamle leg? Det er faktisk en rigtig god ordforråds-øvelse, som du både kan lave selv eller lege sammen med andre. Her er den i en ord-version:

Vælg et bogstav (f.eks. B) og en ordklasse (f.eks. verber/udsagnsord). Vrid nu din hjerne for verber, der begynder med B. Du kan gå systematisk til værks, og du kan associere dig frem. Bliv ved, indtil du absolut ikke kan mere, hvorefter du vælger et nyt bogstav og en ny ordklasse.

2. Stil spørgsmål til din tekst

Når jeg putter min datter, går der nogle gange lang tid med bare at sidde i mørket og være til stede, mens hun falder i søvn. Ofte er det i disse rolige stunder, at jeg få nye idéer til eller tanker om mine tekster. Men det kan lige så vel ske på en biltur.

Hvis du ikke vil vente på, at inspirationen indhenter dig, kan du speede processen lidt op ved at stille spørgsmål til din tekst, f.eks.

  • Hvordan forholder det afsnit, du skriver på nu, sig til resten af teksten?
  • Hvad er det nu, du gerne vil sige med din tekst?
  • Er der dele af din tekst, som du inderst inde godt ved ikke fungerer?
  • Hvis du er gået i stå – hvad er det så, der nager dig? (Lav evt. en “automatskrift” inde i hovedet)
  • Er det sjovt at skrive for tiden, eller keder det dig? Hvorfor?
  • Hvad glæder du dig til at skrive?
  • Har din tekst ændret retning siden du startede? Hvad synes du om det?
  • Osv.

Min oplevelse er, at det nogle gange kan være en fordel, at jeg ikke kan skrive ned. Det tvinger mig til at beholde ordene og overvejelserne i kroppen, hvor de arbejder på en anden måde, end når papiret “husker” det hele for mig.

Nogle gange når jeg selvfølgelig at glemme noget, før jeg når ned til min computer. Men overraskende ofte finder tankerne vej til min skrivning og hjælper mig videre.

3. Lav byslogans

Har du lagt mærke til, hvor mange finurlige bynavne, der findes rundtomkring i Danmark?

Prøv at lege “slogansmed” for byer, du kører forbi, og find på de mest fjollede slogans, du kan, helst med rim.

Ja, det er cheesy, men det er også lidt sjovt, og det er en god måde at lege med ordene på, når du alligevel ikke har andet at lave.

4. Beskriv trafikken med haikudigte

“Grundreglen” for et haikudigt er, at det har tre linjer med hhv. 5, 7 og 5 stavelser. Det er så kort, at du godt kan have dem inde i hovedet – og holde hænderne på rattet samtidig med, at du tæller på fingrene.

Så prøv at kanalisere dine iagttagelser i trafikken over i denne fine form. Måske det oven i købet kan tage toppen af din vejvrede 😉


Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *