Slåskamp

Skænderi med dine karakterer

Når vi skændes, går tingene hurtigt, og der ryger som regel nogle finker af fadet, som vi ellers ville have gået og puttet med. I virkelighedens verden er det ikke altid så smart – men i fiktionens verden kan netop det ukontrollerede og spontane åbne for en masse ny viden om og forståelse af dine karakterer.

Skriveøvelsen her går ikke ud på at indsætte et skænderi i din fortælling. Derimod skal du prøve at skrive et skænderi, som foregår mellem dig selv som forfatter og én af dine karakterer.

Lyder det bizart?

Det er det også lidt.

Øvelsen befinder sig et mærkeligt sted mellem virkelighed og fiktion: Selv om udgangspunktet er dit fiktive univers, kommer dine tanker og følelser som forfatter også ind i billedet, hvilket der normalt ikke er plads til i en rent fiktiv tekst.

Det kan være en fordel at sætte et ur til, så skænderiet ikke kommer til at vare hele dagen.

Det er ikke et krav for øvelsen, at der er en egentlig slutning på skænderiet, eller at at I når til enighed.

Skænderiets forløsning

Som nævnt ovenfor kan skænderiet give dig nye forståelser af dine karakterer. Det kan tilføre dybder til karakteren, som igen kan bidrage til at gøre teksten mere nuanceret og troværdig.

Nogle gange kan skænderiet også tydeliggøre sider af din egen skriveproces og af dig som forfatter.

Måske har du en karakter, som er virkelig interessant – men som samtidig tager alt for meget plads op i din tekst i forhold til hovedfortællingen. Eller måske du har tendens til at lave “flade” karakterer, som har en praktisk funktion for plottet, men som ikke har den store personlighed.

Uddrag af et skænderi

Første gang jeg blev præsenteret for skænderi-øvelsen var i en skrivekreds. Jeg lagde ud med min hovedperson og arbejdede mig derefter igennem flere af karaktererne i mit manuskript.

Nedenfor kan du læse et uddrag af et skænderi, jeg selv havde med en mor-karakter.

En mor
“Jeg har lyst til at give dig en krammer, men jeg ved ikke, om det vil være for grænseoverskridende?”
Leas ansigt er mørkt i modlyset fra det åbne vindue. Hun ser på mig med smalle øjne over cigaretstumpen, som hun holder akavet med spidsen af tommel og pegefinger for at suge det sidste liv ud af den. Da gløden ebber ud, knipser hun den ud ad vinduet. 
“Hvorfor det?” siger hun.
“Hvorfor jeg vil give dig en krammer, eller hvorfor det kan være grænseoverskridende?”
“Begge dele, I guess,” siger hun. Hun løsner stormkrogen og hiver frem og tilbage i den mange gange, så vinduet bliver en slags vifte. Jeg ved ikke rigtigt, om det gør en forskel.
“Jeg tror, jeg har lidt ondt af dig, hvis jeg skal være ærlig.”
Hun udstøder en mellemting mellem et fnys og et grin.
“Der er ikke noget at have ondt af,” siger hun.
“Enlig mor på overførselsindkomst med en søn, der begynder at blive teenager,” siger jeg. “Det kan da ikke altid være lige nemt.”
“Du har rigtigt fordommene siddende uden på tøjet, hva’?”
Hun tager en kafferandet kop fra køkkenbordet og fylder vand i, hælder det ind i munden, gurgler det rundt og spytter ud i vasken. Hun gør det et par gange. Så sætter hun sig over for mig, lægger underarmene på bordet og læner sig frem, som om hun vil hviske noget. Jeg kopierer uvilkårligt hendes bevægelse.
“Jeg synes sgu egentlig, det går meget godt,” siger hun så.
“Jamen, det synes jeg da også,” siger jeg og retter mig op i stolen.
Hun kniber øjnene sammen.
“Men hvorfor er det, du er her, egentlig? I mit lille overførselsindkomstkøkken?” Hun løfter øjenbrynene. Der er på én gang noget imødekommende og udfordrende ved hendes blik.
“Jeg vil gerne vide mere om dig. Jeg vil gerne give dig mere plads. Du er jo bare en bikarakter, og jeg må faktisk indrømme, at jeg er usikker på, hvor du står. Om du er en omsorgsfuld og lettere neurotisk mor. Eller mere tough i det, du ved… hård udenpå men blød indeni.”
Hendes øjenbryn bliver hængende i løftet position. Så bliver hendes mund bred, og hun griner med en dyb stemme, der lyder, som om den kommer helt nede fra maven. Det er ikke et ondskabsfuldt grin, snarere lidt overbærende. 

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *