Denne øvelse er perfekt, når du trænger til at “ryste posen” lidt og skrive noget, som er både fjollet og givende på én gang.
Øvelsen går i al sin enkelhed ud på at lave en så indgående beskrivelse som muligt af noget helt hverdagsagtigt – som f.eks. et glas vand.
Sådan gør du
Sæt vandglasset (eller en anden hverdagsagtig genstand) på bordet foran dig. Sæt et ur på f.eks. 30 min. – jo længere tid, jo mere absurd (og sjov) en tekst vil du typisk få ud af det.
Nu går du i gang med at beskrive genstanden. I første omgang vil du sikkert skrive, hvad det er, hvordan det ser ud osv. Prøv at holde flow i din skrivning. Når de åbenlyse karakteristika er udtømt, kommer din kreativitet på arbejde. For hvor meget kan man egentlig “vride” ud af et glas vand?
Ganske meget, faktisk. Tænk f.eks. på:
- Sansninger (udseende, lyd, lugt, smag, berøring)
- Hvad bruges genstanden normalt til?
- Hvad kan genstanden ellers bruges til? Vær gerne kreativ.
- Hvordan tror du, genstanden er lavet?
- Hvem tror du, har lavet den?
- Hvad minder genstanden dig om?
- Hvad synes du om genstanden?
- Hvis genstanden kunne tale, hvad ville den så sige?
Punkterne herover er blot til inspiration – men det bedste er, hvis du lader din egen kreativitet rulle derudad.
Øvelsen her kan åbne op for den kreative tænkning hos både voksne og børn. Fordi den umiddelbart er “formålsløs”, virker den ofte stimulerende på skribenter, som har svært ved at komme i gang, eller som er kørt fast i deres egne ambitioner.
OBS: Ved mindre børn kan opgaven være at skrive en fortælling, hvor genstanden indgår. Pas dog på med at præsentere denne mulighed for større børn og voksne. Ved at omforme øvelsen til klassisk fortælling opnår man nemlig ikke det samme sprudlende kreative flow, som når man udsættes for beskrivelses-benspændet.
Skriv en kommentar