Fortællingens struktur

Fortællingens struktur (simpel øvelse)

Denne øvelse er til de lidt større børn. Den kan give barnet (og dig) bedre føling med, hvordan en simpel fortælling kan skrues sammen, og hvordan en fortællings struktur eller plot hænger nøje sammen med de karakterer, der optræder.

Øvelsen tager udgangspunkt i, at I først har lavet persona-øvelsen og har udarbejdet mindst tre personas. Alternativt kan I prøve at bruge tre virkelige personer, som barnet kender ret godt – men vær opmærksom på, at øvelsen helst ikke skal skabe dumme situationer for barnet i det virkelige liv. Derfor vil jeg anbefale personaerne.

For at lave øvelsen er det nødvendigt at kende til tre karaktertyper i den klassiske fortælling: Helten, modstanderen og hjælperen. Her er en ultrakort introduktion.

Helt

Helten er hovedpersonen i fortællingen og den, man som læser kommer tættest på. Helten har et mål, og fortællingens motor er som regel, hvordan helten tænker, føler og handler på vejen mod at nå målet. Målet kan være hvad som helst, der giver mening i heltens verden: At få en kæreste, at få mere fredagsslik, at redde en kattekilling op af en kloakbrønd, at fange en tyvebande, at blive god til matematik, at nå toget… osv.

Modstander

Modstanderen er en karakter, som gør det svært – eller umuligt – for helten at opnå sit mål. Modstanderen kan have horn i siden på helten eller være én, som konkurrerer med helten om det samme mål. Modstanderen kan også være én, som mere eller mindre tilfældigt kommer til at stå i vejen. Sidstnævnte vil jeg dog ikke anbefale at arbejde med i denne øvelse.

Hjælper

Hjælperen er en karakter, som hjælper helten. Det kan være en ven, der følger helten gennem hele fortællingen, eller det kan være en mere “tilfældig” karakter, som dukker op, da der er brug for vedkommende.

Øvelse

Find dine personaer frem og tildel hver af dem en rolle som henholdsvis helt/hovedperson, modstander/skurk og hjælper. Besvar følgende spørgsmål:

  1. Hvad ønsker helten at opnå i fortællingen – og hvorfor?
  2. Hvordan vil og kan modstanderen forhindre helten i at opnå det – og hvorfor?
  3. Hvordan vil og kan hjælperen hjælpe helten med at opnå målet – og hvorfor?


Det er vigtigt at få svaret på “og hvorfor?” ud for hvert spørgsmål. Den 85-årige plejehjemsbeboer skal ikke pludselig få ninja-skills, og den talblinde klassekammerat skal ikke pludselig være ekspert i integralregning. Prøv i første omgang at være tro mod personaerne, så deres handlinger og ønsker stemmer overens med den måde, I har beskrevet dem på.

Hvis det slet ikke vil lykkes, kan I sammen prøve at justere personaerne – men pas på, at I ikke ved samme lejlighed får gjort karaktererne “flade”.

Når I har personaer og roller på plads, kan I gå i gang med at forme historien enten mundtligt eller på skrift.

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *