Photo by Arno Senoner on Unsplash

Overskrifter og stikord (Beat the block #4)

Får du en følelse af at snyde, hvis du springer i din tekst under skrivningen – lidt som at læse slutningen af en bog først?

Det gør jeg.

Problemet med metoden er, at hvis først, du går i stå, er der risiko for, at du går rigtig meget i stå.

Tænk over det:

Hvis teksten skal skrives kronologisk, så er der kun én vej ud af skriveblokeringen, nemlig næste ord.

Hvis du derimod tillader dig selv at springe til f.eks. et helt andet afsnit, er der mange flere muligheder.

Engang skulle jeg skrive en vigtigt rapport, og jeg havde så mange idéer og tanker om den, at jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle komme i gang.

“Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte, for det hele hænger jo sammen og er afhængigt af hinanden, så hvis jeg skriver X er jeg også nødt til at skrive Y, Z, Æ, Ø og Å.”

Det var min mand, som foreslog mig at fokusere på overskrifter og stikord – og det kan du også. Metoden fungerer nemlig lige så fint til fiktionsskrivning som til fagskrivning.

Sådan gør du

Start med at skrive overskrifter til de afsnit eller kapitler, du har i tankerne. Husk at det er arbejdsoverskrifter. Du kan altid ændre eller fjerne dem igen.

Under hver overskrift skriver du nogle stikord til, hvad afsnittet skal indeholde. Måske dukker der flere detaljer op, mens du skriver stikord. I så fald skal du bare skrive dem ind også.

Det er næsten uundgåeligt, at du på et tidspunkt rammer et afsnit, hvor du “kommer til” at skrive hele sætninger.
Lad dem endelig flyde.
Når sætningerne stopper, kan du springe til et andet afsnit og fylde lidt på her.

Metoden hjælper ikke blot med at fastholdte dine myldrende og uorganiserede idéer.
Ved at springe rundt mellem afsnittene frigør du dig også fra presset om at skrive et afsnit færdigt, før du begynder på et nyt. Når du så går i stå, har du hele tiden flere mulige afsnit at springe til – i stedet for at hænge fast i en forestilling om, at der kun er én vej ud.

Metoden med overskrifter og stikord minder lidt om BOB-metoden. Men hvor BOB ud over et overblik (også) hjælper dig med at få nye idéer og tænke lidt ud af boksen, er denne metode mere møntet på at strukturere eksisterende idéer og sætte gang i skrivningen med det samme.


Har du brugt denne metode i din skrivning? Fortæl gerne om det i kommentarerne.

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *